UUDET TUULET PUHALTAVAT

Tervetuloa
HOSPITZIIN

Tämä rakennus on toiminut muodossa tai toisessa matkailijoiden kotina jo 30-luvulta lähtien. Uusi yrittäjä Mikhail Kurepin toivottaa vierailijat tervetulleeksi Saimaan rannalle Savonlinnan sydämeen! Olit menossa sitten itään taikka länteen tai tullut kylään, meiltä löydät yöpaikan, ruokaa ja loisteliaan miljöön Saimaan rannalta.

MATKUSTAJAKODISTA HOTELLIKSI

Majoitusta tarjolla jo vuodesta 1933

Hospitzilla on pitkä historia ja se onkin luokiteltu historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi rakennukseksi Museoviraston toimesta.

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Wivi Lönn ja se rakennettiin alun perin Nuorten naisten kristillisen yhdistyksen matkustajakodiksi ja yhdistystiloiksi.

Hospitality

VIERAANVARAISUUTTA VUODESTA 1933

Hospitzin historiikki

Tammikuussa 2020 julkaistu Hospitzin historiikki Hospitz - Vieraanvaraisuutta vuodesta 1933 kertoo mielenkiintoisia tarinoita niin Linnankadun kuin Hospitzin rakennuksen elämästä.

Tutustu ja tilaa

Historian siivet havisevat

Hospitzin historia yltää 1930-luvulle asti

Hospitzilla on pitkä historia ja se onkin luokiteltu historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi Museoviraston toimesta.

Hospitz rakennettiin alun perin Nuorten naisten kristillisen yhdistyksen matkustajakodiksi ja yhdistystiloiksi.

Rakennustyyliltään rakennus edustaa klassismia ja se on kaavaltaan sekä julkisivultaan epäsymmetrinen.

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Wivi Lönn vuosien 1929-30 välillä ja sen piirustukset hyväksyttiin 1931.  Rakennus vihittiin käyttöön 26.2.1933.

Sotien aikaan hotelli toimi sotilaskäytössä; sen tiloissa yöpyi niin sotilaita kuin lottia ja hotellin kellarissa sijaitsi sotilaspuhelinkeskus Voima.

1992 hotelliyritys V. O. Kuitunen perusti tiloihin Perhehotelli Hospitzin ja vuonna 2011 he ostivat koko rakennuksen.

Seuraavana vuonna sen julkisivu rapattiin ja kunnostettiin Museoviraston entistämisavustuksella.

Väriltään alun perin vaaleanharmaa talo on nykyään keltainen ja sen värisuunnittelun, kohokuvioinnin ja katupuolen tunnusmaalaukset on tehnyt kuvataiteilija Johanna Oras vuonna 2012. 

Maaliskuussa 2018 hotelli siirtyi Wivilla Oy:n omistukseen. Yhtiö on nimetty Wivi Lönnin mukaan.

Olivia Mathilda "Wivi" Lönn (1872-1966)

Lönn oli Suomen ensimmäinen (ja ehkä koko Euroopan) oman toimiston perustanut naisarkkitehti. Hän syntyi 1872 Tampereella nelilapsiseen perheeseen.

Naiseutensa vuoksi hän joutui opiskelemaan arkkitehdiksi erikoisluvalla Tampereen teollisuuskoulussa ja hänen ensimmäinen suuri työnsä oli Tampereen tyttökoulu.

Tämä menestys aiheutti suurta kohua aikansa miesvaltaisissa arkkitehtuuripiireissä ja yllättäen jopa naisasialiikkeissä. 

Lönnin suunnittelemia rakennuksia ovat mm. Tampereen paloasema, Tallinnan Estonia -teatteri ja Savonlinnan vanha Kansakoulu.

Hänen arkkitehdinuransa kesti vuodesta 1898 vuoteen 1945 ja hänen viimeiseksi työkseen jäi Tähtelän observatorio.

Verrattain lyhyestä urastaan huolimatta hänen perintönsä elää vahvana. Suomen naisarkkitehtien yhdistys Architecta perustettiin Lönnin kunniaksi 1942 ja hänestä tuli virallisesti professori vuonna 1959 (ensimmäisenä naisarkkitehtinä Suomessa).

Lönn kuoli Helsingissä vuonna 1966 94 vuotiaana. Hänet on haudattu perheensä sukuhautaan Tampereella.

Triviaa:

Vuonna 1902 Lönn aiheutti pahennusta ajamalla pyörällä housut jalassa Joutsaan. Siitä kuultiin jopa papin saarnassa.
Lönn oli äitinsä puolelta sukua Eduskuntatalon sittemmin suunnitelleelle J. S. Sirénille.
Lönn voitti kilpailun Tampereen vapaapalokunnan suunnittelemiseksi mutta hänen ei sallittu suunnitella sitä koska se oli "miestentalo".